Mijn nieuwe 4K weergave: De Optoma UHD55 beamer (2023)
Inleiding
De Optoma UHD55 scherpe heeft een schepre 4K-resolutie waardoor details tot leven komen alsof je zelf in scènes aanwezig bent. De helderheid is geschikt voor zowel verduisterde kamers als ruimtes met omgevingslicht. HDR-ondersteuning zorgt voor contrastrijke beelden met diep zwart en helder wit.
Product Specificaties
Eigenschap | Waarde | Eigenschap | Waarde |
---|---|---|---|
Scherpte | 4K (UHD) | Hoeveelheid licht | 3600 ANSI lumen |
Projector technologie | DLP | Contrastverhouding | 1200000 |
Projectieverhouding | 1,21 - 1,59 m | Scherpte | 4K (UHD) |
Hoeveelheid licht | 3600 ANSI lumen | Projector technologie | DLP |
Contrastverhouding | 1200000 | Projectieverhouding | 1,21 - 1,59 m |
Prijzen
Bekijk prijzen van Optoma UHD55 Beamer op:
Foto’s
Klik op foto’s om ze te vergroten:
Visuele prestaties en 4K-resolutie
Wanneer je in de markt bent voor een beamer die je niet alleen trakteert op haarscherpe beelden maar ook klaarstaat voor de veeleisende gamer en filmfanaticus, dan is de Optoma UHD55 een overweging waard. Met zijn 4K-resolutie komen beelden tot leven, alsof je ze bijna kunt aanraken.
Belangrijke kenmerken van de Optoma UHD55:
Scherpte: 4K (UHD), voor ongeëvenaarde detailweergave.
Lichtopbrengst: 3600 ANSI lumen, helder genoeg voor verlichte ruimtes.
Contrastverhouding: 1.200.000:1, zorgt voor diepe zwartwaarden en levendige kleuren.
HDR-ondersteuning: Ja, wat de beeldkwaliteit nog verder verrijkt.
Het apparaat is meer dan een eenvoudige projector; het is een poort naar een meeslepende ervaring. Of je nu de fijne textuur van een schildersdoek wilt uitlichten tijdens een presentatie of de spanning van een film intenser wilt beleven, de UHD55 heeft de capaciteit om je verwachtingen te overtreffen. Door zijn helderheid is hij ook geschikt voor gebruik in verlichte ruimtes, zonder dat het beeld aan kracht inboet.
Natuurlijk zijn er ook minpunten te benoemen. Hoewel de beamer zelf geen wifi bezit, wat als een nadeel kan worden gezien, biedt hij wel uitgebreide slimme functies door het Optoma smart platform. Dit betekent echter wel dat je afhangt van een bekabelde verbinding of een apart aangeschafte dongle voor draadloze connectiviteit.
Verder zul je misschien iets meer tijd moeten steken in het vinden van de juiste plek voor de projector. Met een projectieverhouding van 1.21 - 1.59:1 moet de beamer strategisch geplaatst worden om optimaal te kunnen genieten. Echter, als je die plek eenmaal gevonden hebt, is het genieten geblazen met een beeldgrootte die kan variëren van 34 tot een immense 302 inch.
Een ander punt van aandacht is dat de UHD55 een normale projector is zonder lens shift. Dit betekent dat je de beamer goed moet uitlijnen met het scherm, aangezien een kleine verplaatsing al kan zorgen voor een zichtbare vervorming. Gelukkig is er keystone-correctie om dit tegen te gaan, hoewel dit niet de voorkeur geniet boven een goede initiële plaatsing.
Het voordeel van een DLP-projector als de UHD55 ligt in de consistente beeldkwaliteit en de betrouwbaarheid van deze technologie. Vergeet ook niet de 3D-functionaliteit – een leuke toevoeging voor wie zijn kijkervaring naar een volgend niveau wil tillen.
Samengevat biedt de Optoma UHD55 een 4K-kijkervaring die niet alleen een genot is voor het oog maar ook een streling voor de gamer. Ja, hij heeft een aantal puntjes die aandacht behoeven, maar voor wie eenmaal de instellingen heeft geperfectioneerd, opent zich een wereld van visuele pracht. Een wereld waarin elk detail telt en iedere pixel een verhaal vertelt. Met zijn balans tussen functies, prestaties en gebruiksgemak, vormt deze beamer een robuuste basis voor iedereen die zijn visuele inhoud serieus neemt.
Gaming met lage input lag
Voor de fanatieke gamer is een optimale speelervaring essentieel. Met de Optoma UHD55 Beamer wordt deze ervaring naar een hoger niveau getild, voornamelijk dankzij de lage input lag. Ideaal voor actievolle games, waar elke milliseconde telt.
De Optoma UHD55 blinkt uit in:
Lage input lag van slechts 16 milliseconden in 4K.
Zelfs een verbluffende 4.4 ms in full hd voor de snelste reflexen.
Twee HDMI-poorten voor het aansluiten van verschillende consoles of pc’s.
Een beeldgrootte die varieert van 34 tot 302 inch, voor een meeslepende ervaring.
Het verschil tussen winnen en verliezen kan soms liggen in de respons tijd tussen de druk op de knop en de actie op het scherm. Hier stelt de UHD55 niet teleur. Bedenk je eens wat dit betekent tijdens een intens potje ‘Call of Duty’ of bij het naderen van de finishlijn in ‘Forza Horizon’; jouw acties worden bijna realtime omgezet in winnende bewegingen.
Een punt van aandacht is dat bij een dergelijke opstelling de rest van de gaming opstelling ook moet meekomen om de lage input lag volledig recht te doen. Een snel game systeem en een snelle internetverbinding zijn bijvoorbeeld essentieel.
Gelukkig is de beamer in staat om niet alleen in 4K zijn kracht te tonen, maar ook bij terug schakeling naar full hd indruk te maken. De overstap naar full hd kan nuttig zijn voor oudere consoles of games die nog niet geoptimaliseerd zijn voor 4K. Hiermee blijft de UHD55 een flexibele vriend voor allerlei typen gamers.
De Optoma UHD55 weet ook te verrassen met zijn projectieafstanden. Men kan een breed spectrum aan schermformaten realiseren zonder de beamer te hoeven verplaatsen. Of je nu een knusse gamehoek hebt of een ruime woonkamer, de projector ademt veelzijdigheid. Wat betreft de plaatsing van de beamer is het wel zo dat men rekening moet houden met de afstand tot het projectieoppervlak. De projectieverhouding van 1.21 - 1.59:1 vereist een zorgvuldige berekening voor de perfecte opstelling. Maar als je eenmaal de juiste plek hebt gevonden, is het genieten geblazen.
Waar wat licht is, is schaduw en dat geldt ook een beetje voor de UHD55. Zo is er geen WiFi of bluetooth beschikbaar, wat voor sommige gebruikers een gemis kan zijn voor een draadloze spelervaring. Toch moet gezegd worden dat de voordelen zeker opwegen tegen deze nadelen, vooral als de projector voornamelijk wordt gebruikt voor gaming.
Voor de gamers onder ons die de lat hoog leggen en streven naar die ongeëvenaarde spelbeleving in 4K, is de Optoma UHD55 een waardige overweging. Terwijl je tegenstanders nog worstelen met latentie, ben jij al twee stappen verder, waardoor je elke game-uitdaging met vertrouwen en precisie aangaat. En alhoewel geen enkel apparaat perfect is, zorgt deze beamer ervoor dat zijn voordelen ver vooruit lopen op zijn tekortkomingen.
Installatiegemak en projectieverhouding
Het opzetten van een thuisbioscoop of een presentatiesysteem kan soms een uitdaging zijn, maar met de Optoma UHD55 Beamer is installatiegemak een van de grote pluspunten. Deze beamer is méér dan een simpele projector; het is een sleutel tot uren kijkplezier met minimale kopzorgen over de plaatsing.
Laten we eens kijken naar de eigenschappen die dit proces eenvoudig maken:
Projectieverhouding: 1,21 - 1,59 m.
Zoomfunctie: Ja.
Keystone correctie: Zowel horizontaal als verticaal.
Lens shift: Verticaal.
Projectieafstand: Voor een 100-inch projectie, ongeveer 3 meter nodig.
Dankzij de projectieverhouding en de zoomfunctie kan de beamer flexibel in verschillende ruimtes worden geplaatst, zonder dat je je een breuk hoeft te sjouwen om het apparaat op de ‘juiste’ plek te krijgen. Eenmaal neergezet, kun je de beamer precies afstellen met de keystone correctie en lens shift, zodat je niet per se een perfect rechte opstelling nodig hebt om een foutloos rechthoekig beeld te krijgen.
Maar laten we eerlijk zijn, zelfs met het instelgemak is het vinden van de perfecte plek voor sommige beamers een hels karwei. De Optoma UHD55 ontstijgt deze frustratie door de keystone-correcties en lens shift. Deze functies zijn ideaal om die kleine vervormingen die ontstaan door een ongelijke opstelling recht te zetten, waardoor je niet de hele woonkamer hoeft te verbouwen voor een bioscoopervaring.
De 10 graden verticale lens shift is een mooie toevoeging, maar in de ideale wereld zouden we graag ook een horizontale lens shift zien. Maar, gegeven de prijsklasse waarin deze beamer valt, valt het ontbreken ervan nog te vergeven. Qua projectieafstand is het eenvoudig: voor een 100-inch breed beeld heb je ongeveer 3 meter nodig. Hierdoor blijft de beamer geschikt voor de meeste moderne woonkamers en middelgrote vergaderruimtes.
Natuurlijk kunnen we het hebben over de plek waar je hem neerzet, maar wat echt telt is het beeld dat verschijnt zodra je de lichten dimt. En met de 4K UHD-resolutie van de Optoma UHD55 is dat beeld haarscherp. Het is dus fabelachtig hoe gemakkelijk het lijkt om een professioneel ogende opstelling in elkaar te zetten met deze beamer.
Al met al, de Optoma UHD55 biedt een reeks functies om de installatie te vergemakkelijken. Mocht je echter een ongebruikelijke of bijzonder grote ruimte hebben, dan zou je wat meer creativiteit moeten aanspreken bij de plaatsing. Zijn er nadelen? Enkele. Maar deze vallen bijna in het niet vergeleken met het gemak en de kwaliteit die je in huis haalt. Het is niet overdreven om te zeggen dat deze beamer een solide keuze is voor iemand die zeer goede prestaties verwacht zonder de complexiteit van een professionele opstelling.
Slimme functies en connectiviteit
In het hart van de moderne thuisbioscoop of vergaderzaal zet de Optoma UHD55 beamer een stap vooruit met zijn smart functies en uitstekende connectiviteitsopties. Het toevoegen van slimme technologie aan een beamer heeft echt zin gemaakt, waardoor gebruikers nog gemakkelijker toegang krijgen tot content zonder worsteling met kabels en externe apparaten. Laten we eens inzoomen op wat deze beamer op dit vlak te bieden heeft:
Smart platform: Optoma’s eigen smart platform biedt een naadloze ervaring bij het browsen door content.
Mediaspeler: Direct je favoriete media afspelen zonder externe apparaten is een groot pluspunt.
Optoma Marketplace: Gemakkelijke toegang tot streamingdiensten zoals YouTube en Amazon Prime Video.
Wat onmiddellijk opvalt, is dat de UHD55 niet alleen een fysiek object is, maar ook een hub vol entertainmentmogelijkheden. Dankzij het ingebouwde smart platform heb je toegang tot een wereld aan content. Alles van educatieve presentaties tot de nieuwste films stream je eenvoudig en snel, rechtstreeks via de beamer.
Helaas heeft de beamer geen ingebouwde WiFi of Bluetooth. Dit is zeker een gemis voor wie volledig draadloos wil gaan. Toch kan dit deels worden omzeild door gebruik te maken van bedrade aansluitingen. De twee HDMI-poorten zorgen voor flexibiliteit en door de USB-aansluiting kan men direct media afspelen of software updates uitvoeren. Maar voor diegenen die vrij zijn van kabels, kan dit wel als een hindernis worden gezien.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat je, hoewel je niet direct vanaf je smartphone kunt casten via zaken als Chromecast of AirPlay, nog steeds vrij eenvoudig content van je laptop of TV-box kunt streamen. Zelfs zonder ingebouwde WiFi is het dus nog steeds een fluitje van een cent om je presentatie of film te starten.
Qua slimme functies levert de UHD55 net dat beetje extra dat je mag verwachten van een moderne beamer. De mediaspeler maakt het gemakkelijk om filmpjes of presentaties te laten zien zonder elke keer een laptop of PC aan te sluiten. Even een USB-stick inpluggen en je bent klaar. Simpel en efficiënt zoals het hoort.
Zelfs zonder het meest uitgebreide slimme ecosysteem scoort de UHD55 goed op bruikbaarheid en functionaliteit. Het gemak waarmee je tussen verschillende inputbronnen kunt schakelen wordt gewaardeerd door zowel casual gebruikers als de hardcore cinema fanaten.
Om de slimme ervaring af te ronden, is er ook de Optoma Marketplace waar je verschillende apps kunt selecteren. Hoewel misschien niet zo uitgebreid als de Google Play Store of Apple App Store, biedt het toch voldoende opties voor de meest gangbare toepassingen.
Kortom, de Optoma UHD55 presenteert zich als een uiterst capabele beamer die lekker meegaat met de smart home trend, ondanks enkele kleinere minpunten. Het gemis van een ingebouwde WiFi en Bluetooth-verbinding wordt deels goedgemaakt door de beschikbare smart features, wat de UHD55 tot een sterke speler in zijn klasse maakt.
Ontwerp en bouwkwaliteit
De Optoma UHD55 Beamer zet de toon in hoe moderne projectoren zouden moeten presteren en voelen, met veel aandacht voor gebruikersgemak en duurzaamheid.
Met een gewicht van 3,9 kg valt de Optoma UHD55 op door zijn robustheid zonder lomp te zijn. Deze beamer behoort tot de grotere modellen, maar zijn formaat is volledig te rechtvaardigen gezien de kracht die het apparaat biedt. De witte behuizing met de afmetingen van 31,5 cm breed, 27 cm diep en 11,8 cm hoog, maakt dat deze makkelijk in de meeste inrichtingen past, maar ook nog eens zonder veel moeite te verplaatsen is.
Wat betreft de bouwkwaliteit, we merken op dat Optoma geen concessies heeft gedaan:
Het gebruikte materiaal voelt stevig en een tikje premium aan.
De knoppen en aansluitingen zijn logisch geplaatst en makkelijk te bereiken.
De beamer biedt voldoende aansluitmogelijkheden, zoals HDMI en VGA.
Een statiefaansluiting en een Kensington slot voegen een extra laagje veiligheid en veelzijdigheid toe aan het gebruik.
Een mogelijk nadeel voor de veeleisende gebruiker kan het ontbreken van lens shift zijn. Deze beamer biedt alleen keystone correctie, wat betekent dat je de beamer redelijk gecentreerd moet plaatsen ten opzichte van het scherm om vervormingen te voorkomen. Voor de meeste situaties zal dit echter geen hinderpaal vormen.
Een ander aspect waar men rekening mee moet houden is dat, ondanks het feit dat de beamer niet zwaar is, het door zijn grootte niet het meest ideale model zou kunnen zijn voor diegenen die een ultra-draagbare oplossing zoeken. Toch, eens geïnstalleerd, zal de grootte snel in de vergetelheid raken bij het zien van de indrukwekkende beelden die het toestel projecteert.
Om de beamer op zijn plek te houden, is het verstandig om een geschikt oppervlak of beamerbeugel te gebruiken. Gelukkig laten de duidelijke instructies en de meegeleverde kensington slot je toe om het toestel te beschermen tegen ongevraagde verplaatsing of diefstal.
In het geheel genomen is de Optoma UHD55 een solide keuze en zal je investering in de bouwkwaliteit zich vertalen in een langdurig en betrouwbaar gebruik. Hij is gebouwd om te presteren en past in elke setting waar een hoogwaardige visuele ervaring gewenst is. De lichte minpunten zijn vaak afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de specifieke opstelling en zullen in de praktijk weinig afdoen aan de overwegend positieve ervaring.
Geluidsniveau en koelsysteem
Wanneer je de Optoma UHD55 beamer in huis haalt, staat je zintuiglijk genot te wachten met levendige 4K-beelden die de huiskamer of vergaderruimte omtoveren tot een visueel spektakel. Maar met krachtige projecties komt de vraag naar een stille werking. Hoe scoort dit toestel op het gebied van geluidsniveau en koelsysteem?
De Optoma UHD55 maakt gebruik van een geavanceerd koelsysteem dat ervoor zorgt dat je van je films en games kunt genieten zonder dat een luidruchtige ventilator het moment verstoort. Het apparaat heeft een maximaal geluidsniveau van 28 dB en in spaarstand zakt dit zelfs terug naar een fluisterstille 26 dB. Dit is ongeveer te vergelijken met het geritsel van bladeren of zacht gefluister. Met andere woorden, meer dan stil genoeg om je niet af te leiden van je home-cinema-ervaring.
Laten we even de plus- en minpunten op een rijtje zetten:
Voordelen:
Bijzonder stil tijdens gebruik, gunstig voor de onderdompeling in je entertainment.
Energiebewust koelsysteem, goed voor de levensduur van de lamp en portemonnee.
Geluidsniveau laag genoeg voor ongestoord kijk- en luistergenot, zowel in actievolle scènes als tijdens stille momenten.
Nadelen:
- Geluid kan wellicht iets hoorbaarder worden bij langdurig gebruik op maximale lichtsterkte, maar door de algemene stilte valt dit nauwelijks op.
Hoewel de Optoma UHD55 duidelijk een stille beamer is, moet je wel in gedachten houden dat bij langdurige sessies op de hoogste helderheid, het apparaat iets harder moet werken om koel te blijven. Dit kan leiden tot een iets hoger geluidsniveau, maar dit wordt zelden als storend ervaren.
Bij normaal gebruik hoef je je dus geen zorgen te maken over een luidruchtige beamer die de sfeer van je filmavond verstoort of je concentratie tijdens een belangrijke presentatie wegneemt. De Optoma UHD55 bewijst dat een stille werking en krachtige prestaties hand in hand kunnen gaan.
Als we kijken naar het grotere geheel, is het duidelijk dat Optoma een balans gevonden heeft tussen performance en gebruikscomfort. Ondanks de indrukwekkende eigenschappen zoals 4K-resolutie en HDR-ondersteuning, die je zeker terugvindt in de visuele performance, is de stillere werking een sterke troef die vaak over het hoofd gezien wordt.
Uiteindelijk draagt het lage geluidsniveau bij aan een totaalervaring die zowel indrukwekkend als comfortabel is. Of je nu knus in de zetel zit voor een film of serieus aan het werk bent in een vergaderruimte, de Optoma UHD55 past zich naadloos aan jouw omgeving aan. De projector staat niet in het middelpunt van de belangstelling met luidruchtige fanfare, maar laat liever zijn beelden spreken.
In een tijd waarin we vaak zoeken naar het beste van twee werelden, komt de Optoma UHD55 dicht in de buurt van een perfecte match tussen functionaliteit en gebruikersgemak. Er zijn talloze beamers op de markt, maar als je eentje zoekt die stille prestaties hoog in het vaandel draagt, dan is dit model zeker een kanshebber voor jouw ‘stille’ favoriet.